22. 11. 2024   |   svátek má Cecílie
 

Brabantské cukroví

Název Množství a jednotka
hladká mouka 240 g
cukrářská lukana nebo máslo 240 g
mleté vlašské ořechy 120 g
moučkový cukr 120 g
citronová kůra
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Všechny sypké přísady odvážíme na vál a promícháme. Přidáme máslo nakrájené na tenké plátky a vypracujeme těsto. Těsto dáme na moukou poprášený talířek, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici dvě hodiny odležet. Pak vyválíme na cca 2-3mm placku a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut (podle trouby).
Upečené vychladlé cukroví slepujeme buďto višňovou marmeládou, nebo kakaovo-ořechovým krémem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou ořechu.


 


RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové na česneku, paprikách a morkové kosti

Postup: Nadrobno nakrájíme 2 větší cibule, papriky (nejlépe bílé slovenské) na proužky,... zobrazit recept

RECEPTY

Škeble

Postup: Z 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžičky octa a lžičky studené vody... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní pstruh

Postup: Vykuchané, umyté, osušené pstruhy nasolíme a necháme odležet. Pokapeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...